Leírás

Ezen az oldalon olyan játékajánlásokat láthattok, amelyekkel helyi hálózatban lehet játszani (CSAK offline LAN-ban, tehát internetcsatlakozás nélkül). Csak az általunk kipróbált és ajánlott játékok kerülnek fel!

Események

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

LAN-os játékok

Címkék

Hálózatról FULL kezdőknek - II. rész

2014.08.26. 14:43 Csubi8

ComputerNetwork.jpg_400x300

Mini-sorozatunk első részében a kábelekről beszéltem és adtam pár tanácsot, ma a második részben nézzük meg, hová dughatjuk a tyúkbeleket.

Hálózati eszközök

Arra most nem térnék ki, hogy minden gépben, amit LANra akartok vinni legyen hálózati kártya, mer' ez ugye alap. :) A legtöbb gépen ez már alaplapra integrált, itt csak arra kell figyelni, hogy a BIOS-ban engedélyezve legyen. Szóval a kábel egyik vége ide megy.

Alapvetően 3 hálózati eszközt próbáltam már LANon, ezek a következők:

SWITCH

Az egyik legjobb cucc LANra, mivel nem kell konfigurálni, csak áramot adsz neki, bedugod a kábeleket és már megy is a hálózat. Kis ledekkel jelzi is, hogy be van-e dugva rendesen (ha rossz a kábel, vagy nincs bedugva nem világít) és villogással jelzi, ha folyik a folyam. Nincs benne tűzfal, nem tud internetet megosztani, de ugye ezen a blogon csak OFFLINE (internet nélküli) LAN-os játékok vannak, szóval nekünk a legjobb megoldás. Az esetek 90%-ban mi switchet használunk.

Van belőle 5, 8 (lásd képen), 16 portos (ilyeneket használtam), de vannak természetesen belőle 32/64 portos monszterek is.

HUB

A switchtől "értelmiségileg egyel gyengébb" modell, mondjuk játszottunk már ilyenen is minden gond nélkül. A "gyengébb" alatt azt értem, hogy más módon működik, a switch inteligensebb.

Ebből is van 4, 8, 16, 24 portos, de lényegében a switch és a router népszerűbb. Nálam amúgy egy olyan 16 portos HUB járt, amiben aktív ventillátoros hűtés volt, valamint még érdemes megjegyezni, hogy a HUBok uplink-elhetőek, azaz egy HUBba tovább lehet kötni egy másik HUB-ot, switchet, modemet, routert, stb. (ilyet switch esetében nem láttam)

ROUTER

Ha "értelmiségi sorrendben" nézzük a hálózati eszközöket a (vezetékes) router áll a csúcson. Bár típustól függ, de alapból elmondható, hogy mindegyik internetmegosztásra lett kitalálva (internetet a WAN portba kell dugni), beépített tűzfal van benne és komoly hálózati beállításokat lehet benne csinálni (megosztások, letiltások, szűrések, csoportok, stb), emiatt kezdő LANosoknak nem ajánlom.

-------------------------------------------------------------------

A fenti eszközök viszonylag olcsón beszerezhetők, pl. a hardverapro.hu-n most láttam 24 portos switchet 3000-ért... (mondjuk csajok nélkül, sajnos)

A következő részben néhány Windows beállítást mutatok meg; legtöbben itt véreznek el, amikor a hálózatról van szó. Remélhetőleg segítségetekre lesz. :)

1 komment

Címkék: help

A bejegyzés trackback címe:

https://lanparty.blog.hu/api/trackback/id/tr996633757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtomNyuszi 2015.07.09. 14:40:51

HUB-bal nem akar senki LAN-ozni, olyan csomagvesztése van, hogy a CS sírva rohanna a falnak!
A cikkben szereplő "router" meg egy VPN tűzfal, nem is tudom, hogy jött ide.
Több switch is simán egymásba dugható, így pl. 2 db. 4-es switch minden további nélkül kiszolgál 7 gépet.
Az otthoni routerek (ami otthon van a modem után kötve, 4+1 port, pár antenna) is simán alkalmasak LAN-ra, lévén van bennük egy switch is (a 4 LAN port arra van rákötve).
G.
süti beállítások módosítása