Leírás

Ezen az oldalon olyan játékajánlásokat láthattok, amelyekkel helyi hálózatban lehet játszani (CSAK offline LAN-ban, tehát internetcsatlakozás nélkül). Csak az általunk kipróbált és ajánlott játékok kerülnek fel!

Események

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

LAN-os játékok

Címkék

Hálózatról FULL kezdőknek - I. rész

2014.08.25. 14:13 Csubi8

untitled_1408735630.png_305x165

Mivel nagyon sokan kerestek meg kisebb-nagyobb (hálózati) problémákkal, ezért itt egy mini-sorozat azoknak, akik szeretik a PC-s játékokat, de nincs bátorságuk a hálózatokhoz, és talán pont ezért nem mertek belefogni egy saját LAN party megszervezésébe.

Figyelem! Én se vagyok profi a témában, csak nagy általánosságban beszélek a dolgokról, de szívesen megosztom a tapasztalataim. Mivel én eddig csak max 16 fős LAN partikat szerveztem, nem hatalmas csarnokban tartandó e-sport rendezvényeket, ezért főleg azoknak szól a cikk, akik kicsiben gondolkodnak.

Kezdjük hát:

A kábelekről

Egy dolgot jegyezz meg: a vezetéknélküli technológia az ÖRDÖGTŐL van! LAN party-ra felejtsd el! Pont.

A hálózat kialakításához UTP kábelekre lesz szükség, a kábel végén RJ-45-ös csatlakozókkal. Ha érdekel, magukat a kábeleket több kategóriába sorolják:

  • CAT1 - telefonkábel (hangátvitel, 2 érpár)
  • CAT2 - maximum 4 Mb/s adatátviteli sebesség
  • CAT3 - 10 Mb/s az adatátviteli sebesség
  • CAT4 - max. 20 Mb/s adatátviteli sebesség
  • CAT5 - 100 Mb/s adatátviteli sebesség
  • CAT5e - 1000 Mb/s átviteli sebesség
  • CAT6 - 1000 Mb/s átviteli sebesség
  • CAT7 – 10Gbit/s átviteli sebesség

Nekünk a LAN partyhoz, CAT5 és/vagy CAT5e típusú UTP kábelek kellenek. (Amúgy max átviteli távolsága 100 méter.)

Következő fontos dolog, hogy EGYENESKÖTÉSŰ (link), vagy KERESZTKÖTÉSŰ (crosslink/crossover, vagy csavart érpár) kábel kell-e. Ezt a boltban rögtön megkérdezik, ha elmész kábelt venni. A kereszkötésűben ugyanis meg van csavarva egy érpár. Mármint direkt, nem véletlen. :)

Képen a különbség, balra a link, mellette a crosslink/crossover kábelezés:


Itt annyi a lényeg, hogy LINK kábelt használunk:
- számítógép és SWITCH / HUB / ROUTER között

és CROSSLINK kábelt használunk:
- számítógép és számítógép közvetlen összakapcsolása esetén.

Ami fontos még, hogy olyan kábeleket vegyél, amiknek a végén van törésgátló és a pöcköt is védi valami, mert a sok ki-bedugdosástól az törik le leghamarabb.

Utolsó adalék: ha például 8-an mentek buliba, NE 8 db kábelt vigyél: mindig legyen tartalék!!! És nem baj, ha van közötte hosszabb és rövidebb is.

Következő cikkben a hálózati eszközökre megyünk rá! ;)

1 komment

Címkék: help

A bejegyzés trackback címe:

https://lanparty.blog.hu/api/trackback/id/tr836626841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtomNyuszi 2015.07.09. 14:34:05

A wifi is tökéletesen megfelel LAN-hoz, válaszidőben is 1 ms-en belül van a tyúkbélhez képest, cserébe nem néz ki úgy a szoba, mint egy szerverterem.
G.
süti beállítások módosítása